Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ένα τηγάνι με ιστορία

Σε μία από τις πρώτες αναρτήσεις σ' αυτό το blog, αναφέρθηκα στα πλεονεκτήματα που έχει το μαντέμι στο μαγείρεμα. Πολύ σύντομα αγόρασα και ένα τηγάνι από γυμνό μαντέμι, όχι δηλαδή επισμαλτωμένο, κατάλληλο για πάρα πολλές χρήσεις, ιδανικότερη όμως το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες. Ψάχνοντας λίγο στο διαδύκτιο βρήκα ότι μία από τις καλύτερες μάρκες για γυμνό μαντέμι είναι η αμερικάνικη Lodge, μια φίρμα με μεγάλη ιστορία και την παραγωγή ακόμα στην Αμερική και όχι στην Κίνα, όπως σχεδόν όλα τα μαντεμένια σκεύη που κυκλοφορούν στην αγορά.
Ο νόμος του Μέρφυ χτύπησε όμως. Μόλις το παρέλαβα και άρχισα να μαγειρεύω σε αυτό, ανακάλυψα τα μεταχειρισμένα. Διαπίστωσα λοιπόν ότι όλοι όσοι χρησιμοποιούν συστηματικά μαντεμένια σκεύη χωρίς επίστρωση προτιμούν αυτά που κατασκευάστηκαν πριν από το 1950. Τότε οι κινέζοι μπήκαν στο παιχνίδι ρίχνοντας κατακόρυφα τις τιμές, με αποτέλεσμα οι παλιές εταιρίες να κλείσουν ή να ρίξουν αναγκαστικά την ποιότητα. Άλλοι ισχυρίζονται ότι όλη η καλή πρώτη ύλη χρησιμοποιήθηκε στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αλλά αυτή η θεωρία δε μου φαίνεται πολύ σωστή, καθώς η ποιότητα εξαρτάται από την επεξεργασία καθαρισμού και την ποιότητα των καλουπιών που χρησιμοποιούνται. 
Δύο είναι οι μάρκες που χαίρουν τη μεγαλύτερη εκτίμηση μεταξύ τόσο των χρηστών όσο και των συλλεκτών. Η Griswold και η Wagner. Τη δεκαετία του 50 συγχωνεύτηκαν και τελικά προς το τέλος της έκλεισαν. Σήμερα τα παλιά griswold, πριν από το 1930 διατηρούν αρκετά ψηλές τιμές καθώς θεωρούνται τα καλύτερα μαντεμένια σκεύη που έχουν κατασκευαστεί ποτέ. 
Κάτι τέτοια διάβαζα και δε χρειάστηκα και πολύ για να πειστώ. Μια χαρά είναι το lodge, το χρησιμοποιώ πάρα πολύ συχνά και είναι πραγματικά καλό. Πόσο καλύτερο θα ήταν ένα  griswold όμως; Μετά από σύντομη έρευνα στο ebay βρήκα ένα σε καλή κατάσταση και σε όχι συλλεκτική τιμή και με περίπου 35 ευρώ ήρθε στην πόρτα μου.




Πρώτη εντύπωση η ποιότητά του. Είναι πιο λεπτό και πιο ελαφρύ από το lodge, όχι όμως επειδή είναι φτηνιάρικο, το αντίθετο. Δίνει την αίσθηση ότι έχει ακριβώς το πάχος που χρειάζεται και ότι σε συνδυασμό με την σαφώς πιο λεία επιφάνειά του είναι τελικά πιο φίνο και όχι τόσο χοντροκομμένο. Ξέρω, ακούγεται λίγο περίεργο αλλά τη διαφορά στην αίσθηση πρέπει να τη δει κάποιος για να την καταλάβει.




Για να γίνει λεπτό και λείο το μαντέμι πρέπει να είναι πολύ καθαρή η πρώτη ύλη και το καλούπι να είναι πολύ υψηλής ποιότητας, στοιχεία που ισχύουν στον υπερθετικό βαθμό γι' αυτό το τηγάνι. Είναι περίπου 22 εκατοστά σε διάμετρο και το βάρος του είναι λίγο λιγότερο από ενάμισι κιλό.




Στο ίντερνετ βρήκα και τους πίνακες με την χρονολόγηση των griswold, με βάση τα γράμματα και το λογότυπο στο πίσω μέρος του τηγανιού, όπου τοποθετούν το δικό μου περίπου στην αρχή της δεκαετίας του 30. 
Πρώτο μέλημα μόλις το παρέλαβα να το καθαρίσω σχολαστικά από την ήδη υπάρχουσα επίστρωση λαδιού που είχε, καθώς δεν ήξερα αν ήταν κομμάτι για έκθεση όπου χρησιμοποιούνται μη βρώσιμα έλαια ή αν χρησιμοποιούνταν στο μαγείρεμα. Έτσι κι αλλιώς προτιμώ να ξέρω τα λάδια που έχει πάνω του το τηγάνι. Ακολούθησα πιστά τις οδηγίες από αυτό το blog που μου φάνηκε το πιο αξιόπιστο και ολοκληρωμένο, τόσο στον καθαρισμό όσο και στο  seasoning που απαιτείται προκειμένου να χρησιμοποιηθεί. Αντίστοιχη ελληνική λέξη δεν υπάρχει, ακριβώς σημαίνει καρύκευση αλλά στη γλώσσα μας παραπέμπει αλλού, στο αλάτι και στο πιπέρι. Εν τάχει είναι το λεπτό στρώμα από λάδι που πρέπει να έχει πάνω του το μαντέμι έτσι ώστε να μη σκουριάζει και να είναι αντικολλητικό. Αφού μπουν οι αρχικές στρώσεις όπως τις περιγράφει αναλυτικά το εν λόγω blog, μετά με κάθε μαγείρεμα αυτό το φιλμ λαδιού συνεχώς βελτιώνεται και ισχυροποιείται, αρκεί να μην πλένεται το τηγάνι με ισχυρά απορρυπαντικά ούτε φυσικά στο πλυντήριο πιάτων.  
Μαγειρικά είναι πραγματικά καταπληκτικό. Η διαφορά του από το lodge είναι αποκλειστικά η πιο λεία επιφάνειά του που το καθιστά πιο αντικολλητικό. Κατά τα άλλα ζεσταίνεται ομοιόμορφα, ζεσταίνεται πολύ, όσο πολύ θέλω και ψήνω τις πιο ζουμερές μπριζόλες και μπιφτέκια σ' αυτό. Αυγά, ομελέτες, τηγανιτές πατάτες, ακόμα και τάρτες στο φούρνο έχω ψήσει καθώς τα τοιχώματά του είναι σχετικά κάθετα. Η αντοχή του είναι παροιμιώδης και το μόνο που μπορεί να πάθει είναι να χαλάσει η επίστρωση του λαδιού, είτε από χρήση όξινων φαγητών όπως η ντομάτα, οπότε δεν φτιάχνω σάλτσες σ' αυτό, είτε από απορρυπαντικό είτε από επίμονο ξύσιμο του πάτου με μεταλλική κουτάλα. Αν συμβεί αυτό, που σε μένα δε συνέβη ποτέ αν και τα έχω κάνει και τα τρία για δοκιμή..., απλά ακολουθείται από την αρχή η διαδικασία του seasoning και κανένα πρόβλημα. 
Σήμερα λοιπόν θα δείξω μια χαρακτηριστή και πολύ αγαπητή συνταγή των περισσοτέρων, που πραγματικά γίνεται υποδειγματικά στο εν λόγω τηγάνι. Αυγά με πατάτες τηγανιτές.




Υλικά για...έναν πεινασμένο ή δύο σαν ορεκτικό
δύο μέτριες πατάτες
τρία αυγά
50γρ φρέσκο βούτυρο
δύο κουταλιές της σούπας crème fraîche
100γρ φέτα
λίγη γλυκιά πάπρικα
αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω σε πολύ λεπτά μπαστουνάκια. Υποθέτω ότι με ένα μαντολίνο αυτή η δουλειά γίνεται πολύ γρήγορα αλλά επειδή δεν έχω χρησιμοποιώ ένα καλό μαχαίρι και το αποτέλεσμα είναι πολύ ικανοποιητικό.




Έχω το τηγάνι σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει απλώνω τις πατάτες, τις αλατίζω λίγο και ρίχνω και το βούτυρο που το έχω κόψει σε κυβάκια. Στη συνέχεια χτυπάω τα αυγά μαζί με την κρέμα σε ένα μπολ και προσθέτω τη φέτα χοντροτριμμένη, την πάπρικα, λίγο αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύω πού και πού τις πατάτες, καθώς άμα τις αφήσω στην ησυχία τους θα γίνουν μια ωραιότατη ενιαία πίτα πατάτας, πολύ καλή αλλά δεν μπορεί να προστεθεί το αυγό σε αυτή. 





Μόλις είναι έτοιμες οι πατάτες προσθέτω και το μίγμα των αυγών. Αφήνω να ψηθεί το αυγό από κάτω.





Μόλις έρθει η ώρα και με τη βοήθεια ενός πιάτου γυρίζω την ομελέτα από την άλλη, σβήνοντας ταυτόχρονα το μάτι της κουζίνας. Η φωτιά πλέον είναι υπεραρκετή να ψήσει το αυγό και από την άλλη πλευρά.




Είναι πλέον έτοιμη για σερβίρισμα. Χωρίς ιδιαίτερα στολίδια τη βάζω στο πιάτο και καταναλώνεται στο πι και φι.






Προσωπικά μου αρέσει να την αρωματίζω με ψιλοκομμένο σκόρδο που το προσθέτω στο μείγμα με τα αυγά, γιατί αν το βάλω μαζί με τις πατάτες θα καεί,  και φρέσκο θυμάρι. Επειδή όμως είναι το αγαπημένο φαγητό της συζύγου που δεν θέλει τέτοιες προσθήκες, το προτιμάει απλό, δεν της χαλάω χατήρι. 
Επίσης όταν δεν βρίσκω crème fraîche χρησιμοποιώ λίγο γάλα. Το αποτέλεσμα όμως δεν είναι το ίδιο, με την κρέμα είναι πιο αέρινο και βουτυράτο. Για τις ανάγκες του blog, επειδή όντως αυτή τη φορά δεν βρήκα κρέμα, έφτιαξα σύμφωνα με τη συνταγή που υπήρχε σε παλαιότερο τεύχος του περιοδικού Γλυκές Ιστορίες. Είναι πολύ εύκολο αλλά θέλει χρόνο να ωριμάσει. Χρησιμοποίησα ένα κουτί 250ml κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά και δύο κουταλιές αριάνι. Τα έβαλα σε αποστειρωμένο βαζάκι σε θερμοκρασία δωματίου με λίγο χαρτί για καπάκι και σε...60 ώρες είχα έτοιμη καταπληκτική crème fraîche.
Το θέμα μας όμως είναι το τηγάνι. Μου αρέσει να σκέφτομαι ότι τηγάνι αυτό που είναι σχεδόν 90 χρονών έχει χρησιμοποιηθεί ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια, ότι έχει ταΐσει κόσμο και κοσμάκη. Στη δική μου κουζίνα χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά, στο πρωινό αυγό είτε μάτι είτε ομελέτα είτε scramble, στα τηγανίσματα, στα ψησίματα. Και επειδή η αντοχή του είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας σίγουρα θα επιτελεί το έργο του και με τις επόμενες γενιές. Αυτή η ιστορία που έχει καθώς και το πιθανό του μέλλον το καθιστά ιδιαίτερα γοητευτικό στα μάτια μου και δε μετανιώνω στιγμή που το πήρα.

Υ.Γ.: επειδή όμως δεν ήθελα να είναι μόνο του το καημένο χωρίς ούτε ένα αδερφάκι από την ίδια μάνα, μόλις παρήγγειλα και αυτό.


Εστίες γκαζιού μαντεμένιες από την Griswold, λίγο μεταγενέστερες, περίπου από τη δεκαετία του 40, πανέμορφες και σε άριστη λειτουργική, όπως ισχυρίζεται ο πωλητής, κατάσταση. Ανυπομονώ να έρθουν και να μπουν κατευθείαν στη δουλειά. Θα σας κρατώ ενήμερους...

131 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Και τα δύο ταιριάζουν λίγο σα νόημα, κάτι τέτοιο συμβαίνει. Τι να πω, ίσως μπορούμε απλά να κρατήσουμε τον αγγλικό όρο.

      Διαγραφή
  2. Α! πολύ αγάπη για το griswold! Ξεσκόνισες τα sites για να μάθεις κάθε λεπτομέρεια της ιστορίας του. Τι το έκανες το lodge; Σχεδόν το λυπήθηκα.
    Η προτελευταία φωτογραφία της ομελέτας δεν είναι κολακευτική. Η τελευταία πάντως ανοίγει την όρεξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μααα...το lodge το χρησιμοποιώ επίσης πάρα πολύ συχνά. Δεν είναι το ίδιο μέγεθος, είναι λίγο μεγαλύτερο, ε, δε θα έπαιρνα και το ίδιο. Και τα δύο είναι πάρα πολύ καλά, όμως το griswold είναι το κάτι άλλο.

      Διαγραφή
  3. Επειδή έχω κάνει παρόμοια έρευνα στο ebay τα περισσότερα είναι σε πλειστηριασμό και όχι σε τέτοια τιμή μαζί με τα μεταφορικά. Εσύ πώς το κατάφερες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά υπάρχουν πολλά και εάν είναι σκουριασμένα (κανένα πρόβλημα, μπορούν να γίνουν σαν καινούρια) είναι πάρα πολύ φτηνά. Αρκεί να είναι επίπεδος ο πάτος. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι δεν στέλνουν εκτός Αμερικής, περιορίζοντας πολύ τις επιλογές. Υπάρχει μια λύση που εφάρμοσα και στο τηγάνι και στις εστίες αερίου. Έστειλα mail στον πωλητή και του είπα πόσο το θέλω και πόσο το ψάχνω ακριβώς το συγκεκριμένο που μου λείπει από τη συλλογή και μπλα μπλα μπλα... Ναι, και οι δύο δέχτηκαν να μου τα στείλουν. Έτσι κι αλλιώς κάνε υπομονή και κάποιο θα βρεις. Ψάξε και τα wagner που είναι λίγο πιο φτηνά.

      Διαγραφή
    2. Ψάχνω δηλαδή αποκλειστικά στο ebay Αμερικής, όχι στο ελληνικό που εμφανίζει μόνο όσα στέλνονται στην Ελλάδα.

      Διαγραφή
  4. καλημερα σας!ειμαι κι εγω μια νεοφωτιστη μαγειρισσα που καταβαλλει συνεχεις προσπαθειες να μαγειρευει τοσο νοστιμα οσο και υγιεινα, αλλα και με τον πατροπαραδοτο τροπο της Μικρασιατισας γιαγιας μου, που δεν εχω πια για να με βοηθαει, και βρηκα το blog σας τυχαια, ψαχνοντας πληροφοριες για μαντεμενια σκευη μαγειρικης.θα ηθελα τη γνωμη σας, αν εχετε την καλοσυνη, στο εξης:ειμαι στην Αντιπαρο, φευγω αυριο,και ανακαλυψα σε ενα φοβερο μαγαζι με γνησια ελληνικα προιοντα, ενα μαντεμενιο σκευος οβαλ μακροστενο ειδικα για ψαρι με ενσωματωμενη αποσπωμενη σχαρα και εξωτερικη επικαλυψη με χαλκο -που το κανει να φαινεται ακομη πιο ωραιο - ελληνικης κατασκευης και τιμη 160 ευρω.Αξιζει τον κοπο να το παρω, δεδομενου οτι δε ξερω να το χρησιμοποιω;Οπτικα φαινεται ως ενα εξαιρετικης κατασκευης και εμφανισης σκευος.Θα ημουν ευγνωμων για την αποψη σας!Ευχαριστω εκ των προτερων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά έξι μέρες δεν είχα ίντερνετ. Από την περιγραφή το σκεύος ακούγεται πανέμορφο και σίγουρα θα ήθελα να το δω. Ωστόσο, δεν μπορώ να καταλάβω πώς ταιριάζουν ο χαλκός με το μαντέμι, αφού συμπεριφέρονται τελείως διαφορετικά και δεν τα έχω δει ποτέ στο ίδιο σκεύος, οπότε μάλλον είναι πιο πολύ για διακοσμητικούς σκοπούς. Πάντα όμως είμαι της άποψης ότι, ακόμα και αν δεν αποτελούν το καλύτερο πάντρεμα, αν μας αρέσει οπτικά και εν τέλει χαιρόμαστε να μαγειρεύουμε με αυτά, τότε ναι, αξίζει να τα αγοράσουμε. Ελπίζω τώρα που φύγατε να το έχετε ήδη μαζί σας και πολύ θα χαιρόμουν να μου στείλετε μία φωτό και τις πρώτες εντυπώσεις από το μαγείρεμα...

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το πόστ. Εδώ και καιρό ψάχνω με τη να αντικαταστήσω το τεφλόν τηγάνι μου. Το μόνο πράγμα που ψήνω σε αυτό είναι οι κρέπες. Νομίζω ότι ένα από γυμνό μαντέμι θα είναι η ιδανική λύση. Έκανα την έρευνά μου στο ebay και αυτό που διαπιστώνω είναι ότι φθηνό τηγάνι βρίσκεις, δεν βρίσκεις ώμος φθηνά μεταφορικά. Τι έκανες εσύ μιά και παντού προτείνουν την Priority Post η οποία βγαίνει περίπου 35 – 40 ευρώ, που είναι σχεδόν πάντα παραπάνω από διπλάσια απ ότι βγαίνει το τηγάνι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ισχύει ότι η τιμή θα βγει περίπου τριπλάσια από την αρχική. Σκέψου ότι τι δικό μου έκανε 10 δολάρια και τελικά στίχοισε 35 ευρώ. Θέλει αρκετό ψάξιμο και υπομονή ή γνωστό στην Αμερική να στο φέρει τζάμπα, όπου τότε αξίζουν και τα καινούρια lodge.

      Διαγραφή
  6. Καλε μου φιλε ειχα χρονια μαντεμενιο με ραβδωσεις για μπιζολες,με παρεσυρες ομως και αγορασα ενα απο το Κολωνακι πλακε.Ειμαι ερωτευμενη μαζι του το περνεις για μια ζωη,ενω τα αντικολητικα καθε 6 μηνες κιαλλο.Σευ
    χαριστω που μου το γνωρισες.Που ναχα και σαν το δικο σου.Η φωτογραφια σου με τις πατατες το αδικει.Εγω τριβω στον χοντρο τριφτη 3 πατατες,μεχρι να ζεσταθει το λαδι στο 7 0χι στο 9 αλατιζω στιβω καλα και βαζω στο κεντρο της λατρειας μου μια μπαλα στιμενης πατατας την απλωνω με σπατουλα να γινει σαν την δικια σου.μολις χρυσισει την γυριζω να χρυσισει κιαπο την αλλη.Σβηνω νωρις και ριχνω ταυγα.Επισης κανω και υπεροχα μανιταρια στο μαντεμι μου.Σε ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Να υποθέσω ότι από το Κολωνάκι αγόρασες skeppshult; Προτιμώ τα ίσια σε σχέση με τα ραβδωτά σχαροτήγανα, αφού μπορώ σε αυτά να κάνω τα πάντα εκτός από τις όμορφες ραβδώσεις στο κρέας. Και πραγματικά το χρησιμοποιώ καθημερινά, σε ψήσιμο, τηγάνισμα, σωτάρισμα, ψήσιμο στο φούρνο, σε ομελέτες, τάρτες, κρέατα, τα πάντα. Μαντέμι και χαλκός the best of all...

      Διαγραφή
  7. Καλημερα,Κλεομενη ναι αυτο αγορασα το skerrshult το ισιο εγω τολεγα πλακε.Με τις ραβδωσεις τοχω πολλα χρονια μονο για μπριζολες.To το ισιο το αγορασα οταν διαβασα την ιστοσελιδα σου πριν πεντε μηνες περιπου.Δεν ξερω να αγοραζω απο ιντερνετ το δικο σου εινα υπεροχο.Εκεινο που μαγειρευει επισης υπεροχα ειναι οι δαντελωτες τηγανιτες απο ξινη μαγια,κανεις αραιο πολυ κουρκουτι απο αλευρι νερολιγο ξυνο προζυμι και αλατι. Μενα κουταλι ριχνεις ριχνεις κυκλικα το χυλο[ οταν εχει ζεσταθει το μαντεμι με 1 κουταλια λαδι]..Η γευση του μοιαζει με γραβιερα ολο τρυπουλες. σαν δαντελα κυπουρ ντελικατη λεπτη φινα.Σευχαριστω που μου γνωρισες το τηγανι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Από τηγανίτες άλλο τίποτα, έχω κάνει πάρα πολλές εκδοχές, όλες στο μαντέμι. Keep cooking...

      Διαγραφή
  8. Καλησπέρα, εδώ και καιρο έψαχνα για ένα τηγάνι με ραβδωσεις από μαντέμι. Βγήκα στην Πτολεμαΐδα μαντεμένιο τηγάνι και το αγόρασα 59€. Μόλις το παράλαβα το έπλυνε, το στέγνωσα και το πέρασα φυτικό λάδι. Την επόμενη μέρα εψησα μπιφτέκια. Καταστροφή. Τα μπιφτέκια κωλύσανε . Τα καμμενα υπολείμματα δεν βαίνουν με τιποτα. Να φανταστείτε το επληνα με την πίεση για να φύγουν αλλά δεν φεύγουν με τιποτα. Ζηταω την βοήθεια σας . Πειτε μου τι να κανω. Κλαιω τα χρήματα που έδωσα . Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Με γεια το τηγάνι και να είσαι σίγουρος/η ότι τα χρήματα ήταν πολύ σοφά ξοδεμένα, τα τηγάνια της lodge είναι πάρα πολύ καλά, έχω και γω ένα και το χρησιμοποιώ συνεχώς. Θέλει λίγη προσοχή, ειδικά στην αρχή. Θα σου πρότεινα να κάνεις από την αρχή το seasoning, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα βρεις στο link που δίνω μέσα στην ανάρτηση. Πρώτα πρέπει να το καθαρίσεις εντελώς, είτε με ηλεκτρόλυση (τρέχα γύρευε αλλά γίνεται), με ψήσιμο στους 350 βαθμούς (αν έχεις φούρνο με πυρόλυση) ή, όπως έκανα εγώ, με καθαριστικό φούρνου. Από κει και πέρα χρησιμοποίησε λινέλαιο (στα μαγαζιά με βιολογικά θα βρεις βρώσιμο, όχι στα είδη ζωγραφικής), κάνε 7 με 8 κύκλους όπως περιγράφει το link, μην κλέψεις σε κανένα στάδιο, μη βάλεις πιο πολύ λάδι κλπ κλπ και είναι έτοιμο για μαγείρεμα. Στην αρχή με προσοχή, καλό ζέσταμα, με σχετικά πολύ λάδι ή ακόμα καλύτερα τηγάνισμα πατάτας. Και προσοχή!! Σούπερ sos!! Πλύσιμο μόνο με ζεστό νερό. Μετά από καμιά δεκαριά μαγειρέματα περίπου θα είναι τέλειο. Ακούγεται βουνό αλλά δεν είναι, ούτε που θυμάμαι αυτόν τον πρώτο καιρό, απλά υπομονή και διάβασμα για το πώς γίνεται σωστά το seasoning. Έχω δοκιμάσει πολλά, αυτό που δίνω στο link είναι το καλύτερο. Για περαιτέρω απορίες- οδηγίες - ανησυχίες στείλε μου το mail σου και συνομιλούμε εκεί. Υπομονή, έχω δύο μαντεμένια χωρίς επιυάλωση (όπως ελπίζω και το δικό σου γιατί αν είναι επισμαλτωμένο δεν ισχύουν όσα έγραψα) και χρησιμοποιούνται καθημερινά.

      Διαγραφή
    2. καλησπέρα, μου έστειλε καινούργιο τηγάνι γριλιερα ίσιο αυτή την φορά και τον ευχαριστώ. Είναι longer ανήκει στην κατηγορία seasoned. Επειδή και εσύ έχεις ένα lobge σε παρακαλώ γράψε μου πως θα το χρησιμοποιήσω .ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΥΡΓΙΟ . ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σας,
      Μπορείτε ,σας παρακαλώ,να μου περιγράψετε πρωτίστως την διαδικασία καθαρισμού και ,αν σας είναι εύκολο και τη διαδικασία με το λινέλαιο. Δεν γνωρίζω Αγγλικά. Ευχαριστώ.

      Διαγραφή
    4. Δυστυχώς είναι πολύ μεγάλο το σχετικό κείμενο και δεν χωράει στα σχόλια, περιληπτικά δεν γίνεται, θα ξεφύγουν πολύτιμες λεπτομέρειες. Μάλλον είναι πιο εύκολο να βρείτε κάποιον που να ξέρει αγγλικά και να τον αγγαρέψετε.

      Διαγραφή
    5. Χρειάζεται καθάρισμα και το καινούριο η όχι;

      Διαγραφή
    6. Αν είναι preseasoned όχι, αν και πάλι μπορείς να το καθαρίσεις για να βάλεις τα δικά σου λάδια επάνω. Αν δεν είναι, οπωσδήποτε ναι, για να φύγει το προστατευτικό αντισκωριακό κερί που θα έχει από το εργοστάσιο.

      Διαγραφή
    7. Σας ερυχαριστώ.

      Διαγραφή
  9. Ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε δοκιμάσει τα μαντεμένια της Staub και της WMF (από χυτοσίδηρο=μαντέμι?)...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχω μια κατσαρόλα της staub, δείτε την ανάρτηση "Η πρώτη καλή κατσαρόλα", που εμφανίζεται και στη δεξιά στήλη με τις δημοφιλείς αναρτήσεις. Είναι τέλεια, την συστήνω ανεπιφύλακτα και για πάρα πολλές εφαρμογές. Όσο για τη wmf είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν έχει σειρά με μαντεμένια σκεύη, τουλάχιστον δεν αναφέρονται ούτε στο site της παρουσίασης ούτε και στο amazon.

      Διαγραφή
  10. Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντησή σας! Είστε απίστευτος! Συγκεκριμένα ήθελα τη γνώμη σας για τη μαντεμένια γκριλιέρα της Staub με ραβδώσεις. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχει πολλά μοντέλα σε διάφορα μεγέθη και με διαφορερικές λαβές. Δεν τα έχω δοκιμάσει και περί αισθητικής ο καθένας αποφασίζει κατά βούληση. Γενικά είναι κορυφαία εταιρεία με πολύ υψηλή ποιότητα, όπως εξάλλου και η le creuset, που επίσης έχω αλλά πάλι όχι σε γκριλλιέρα με ραβδώσεις. Ελπίζω να βοήθησα, αν και μιλάω σαν την Πυθία...

      Διαγραφή
    2. Ναι, πραγματικά βοηθήσατε πολύ - ευχαριστώ!! Είστε εγγύηση! :-)
      Θα αγοράσω τώρα μία μαντεμένια γκριλιέρα Staub και θα σας γράψω τις εντυπώσεις μου!

      Διαγραφή
    3. Με το καλό, καλά μαγειρέματα και αναμένω εντυπώσεις...

      Διαγραφή
    4. καλησπέρα σας. Αγορασα πριν μερικές ημέρες την στρογγυλή γκριλιερα της staub την αλειψα με λαδι και εψησα μπιφτέκια. Εχω κεραμεικές εστίες και μπλεχτηκα με τη θερμοκρασία. Μου κόλλησαν. η θερμοκρασία που αναπτύσει η κουζινα κυμαίνεται από το 0 μεχρι το 9, Σε τι θερμοκρσία πρεπει να εχω τη γκριλιερα ώστε να εχω καλό αποτέλεσμα. Τι κανω λαθος:. Ποση ωρα πρεπει να καψει το σκευος ώστε βαζοντας πάνω τα μπιφτέκια ή το φιλέτο κοτοπουλο να μην κολλήσουν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

      Διαγραφή
    5. Καλησπέρα. Ξεκινώντας ότι δεν πειράζεις τα μπιφτέκια συνεχώς, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκολλήσουν μόλις γίνουν και ότι θα τα σηκώσεις με πολύ λεπτή μεταλική σπάτουλα, από κει και πέρα είναι θέμα πειραματισμών. Για αρχή χρησιμοποίησε και λίγο περισσότερο λάδι. Όσο για τη θερμοκρασία, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ας πούμε στο 6 με 10 λεπτά προθέρμανση καίει πιο πολύ από ότι στο 9 με 3 λεπτά προθέρμανση. Και ανάλογα με την κουζίνα μπλέκουν κι άλλο τα πράματα. Μάλλον δεν βοήθησα πολύ, κάνε δοκιμές και βρες τα πατήματά σου.

      Διαγραφή
  11. Ξερετε αν πουλαει καποια ιστοσελιδα στην Ελλαδα μαντεμενια ή απο εξωτερικο με νορμαλ μεταφορικα? ολεσ οι σελιδες του εξωτερικου θελουν τουλαχιστον 30 σε μεταφορικα και 15 σε φορουσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα περισσότερα τα έχω αγοράσει από το amazon, όχι όμως το αμερικάνικο, ψάχνω τα ευρωπαϊκά στις προσφορές τους και ψωνίζω. Κυρίως στο γαλλικό για τα χάλκινα και πιο σπάνια στο γερμανικό και στο αγγλικό. Από αμερική έχεις φόρους και ψηλά μεταφορικά. Ένα τηγάνι το πήρα από ένα γερμανικό site πριν χρόνια που το είχε προσφορά αλλά έχω αλλάξει τρία κομπιούτερ έκτοτε και δεν θυμάμαι ποιο ήταν.

      Διαγραφή
  12. Κλεομένη καλημέρα. Περιμένω την απάντηση σου στο πως να χρησιμοποιήσω για πρώτη φορά το καινούργιο μου longer. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά δεν ήμουν σπίτι όλο το ΣΚ και δεν είχα ίντερνετ. Το longer δεν ξέρω τι είναι, υποθέτω όλως ότι εννοείς lodge, τα γνωστά αμερικάνικα μαντεμένια. Για τις πρώτες χρήσεις λοιπόν προτίμησε να τηγανίσεις κάτι και κατά προτίμηση πατάτες ή λουκουμάδες ή κολοκυθάκια, κάτι τέλος πάντων που να θέλει πολύ λάδι. Πλύσιμο μόνο με νερό, σκούπισμα καλό να στεγνώσει, άλλειμμα με μερικές σταγόνες λάδι και ξανασκούπισμα. Εννοείται μπορείς να κάνεις και ομελέτες και αυγά κλπ αλλά να χρησιμοποιήσεις λάδι αρκετό, όσο και για ένα κλασσικό ανοξείδωτο και καλή προθέρμανση. Κάθε φορά θα γίνεται όλο και πιο αντικολλητικό, υπομονή...

      Διαγραφή
  13. φιλε μου θα ηθελα την γνωμη σου για τα skeppshult.
    απο το το λιγο που το εψαξα φαινεται πολυ καλη αυτη η σουηδικη εταιρια, ποια
    ειναι η γνωμη σου? εχεις χρησιμοποιησει αυτη την μαρκα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν την έχω δοκιμάσει, οπότε δεν μπορώ να σου πω. Όμως φαίνονται πολύ ποιοτικά, χωρίς να μπορώ να δικαιολογήσω την ακριβή τιμή τους, αν πρόκειται για γυμνά μαντέμια. Υπάρχει περίπτωση να έχουν ένα πολύ μικρό ποσοστό υάλωσης, όπως συνηθίζεται σε πολλές μάρκες, οπότε η τιμή τους δικαιολογείται κάπως. Όταν κατεβώ Αθήνα θα πάω να τα δω ξανά από κοντά. Συμπέρασμα; Αν σου αρέσουν τα παίρνεις, είναι καλά, πολύ καλά.

      Διαγραφή
  14. ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου η οποια ομως μου δημιουργει μια ακομα ερωτηση.
    αν εχει οπως ειπες ενα μικρο ποσοστο υαλωσης, τι σημαινει αυτο?
    συγχωρεσε με που σε απασχολω με αλλη μια ερωτηση μου,αλλα ειμαι ασχετος επι του θεματος.
    η αναζητηση μου ξεκινησε οταν αποφασισα να βρω ενα τηγανι αντικολλητικο μη θελοντας να παρω
    παλι τα γνωστα αντικολλητικα τα οποια επισης δεν ειναι και οτι καλυτερο για την υγεια.
    ετσι εφτασα ως εδω και διαβαζοντας ολα αυτα που εχεις γραψεις καταλαβα οτι το μαντεμι τελικα ειναι αψογο.
    ο λογος που ανεφερα την συγκεκριμενη μαρκα ειναι οτι την βρισκεις ελλαδα και σε e-shop μαλιστα
    και δεν μπλεκεις με την διαδικασια παραγγελιας απο εξωτερικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν έχεις δει τα σκεύη της staub και της le creuset, αυτά με τα έντονα χρώματα, αυτά είναι επιυαλωμένα και είναι τέλεια και ακριβότερα από το γυμνό μαντέμι. Στο χείλος του σκεύους, εκεί που ακουμπάει το καπάκι, φαίνεται ότι είναι γυμνό το μαντέμι αλλά δεν είναι, έχει ένα μικρό ποσοστό υάλωσης. Επίσης υπάρχουν μάρκες, κυρίως ισπανικές που πουλάνε σκεύη που μοιάζουν με γυμνό μαντέμι αλλά έχουν επίσης μικρό ποσοστό υάλωσης, πολύ λεπτό στρώμα. Κανένα κακό από τη μία, θα προτιμούσα πιο ξεκάθαρη εικόνα από την άλλη, ή με υάλωση (που έχω) ή γυμνό μαντέμι (που επίσης έχω)... Και επειδή τηγάνια έχω μόνο γυμνά πολύ θα ήθελα αυτό
      http://www.amazon.fr/Le-Creuset-20058280600460-Poêle-Cerise/dp/B0000AR0KL/ref=sr_1_sc_3?s=kitchen&ie=UTF8&qid=1411811921&sr=1-3-spell&keywords=le+creuset+28+poelle
      που είναι κανονικά επιυαλωμένο. Έχω ψωνίσει πολλές φορές από το γαλλικό amazon χωρίς κανένα πρόβλημα. Ελπίζω να βοήθησα.

      Διαγραφή
  15. Γεια σας, να ρωτήσω ως άσχετη, το μαντεμένιο του ΙΚΕΑ λέει τίποτα; Είναι αυτό : http://www.ikea.gr/mageirika-skeui/mageirika-skeyi/tigania-kai-gouok/tigania/tigani-46692/47823/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το έχω δει από κοντά αλλά δεν το έχω χρησιμοποιήσει. Οπτικά μοιάζει φτηνό, δικαιολογεί την χαμηλή τιμή του, ενώ μπορεί να δουλεύει πολύ καλά, σαν μαντέμι που είναι. Αν δε σε χαλάει στην αίσθηση αξίζει να το πάρεις για τόσο λίγα λεφτά, όταν τα αντίστοιχα le creuset κάνουν 120 ευρώ περίπου. Και αν το πάρεις να μας πεις και εντυπώσεις...

      Διαγραφή
  16. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Σκέφτομαι να το πάρω μιας και θα είναι η πρώτη μου επαφή με μαντέμι. Θα σας πω εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Επίσης θερμά συγχαρητήρια για το blog σας! Απίστευτες πληροφορίες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. μόλις αγόραζα ένα μαντεμένιο τηγάνι 26 εκ με καπάκι τηγάνι της Λοδγε... Ελπίζω και ευχομαι να δουλευη καλά, γιατη με τρομάζουν αυτά που λένε για το πως θε γίνει το σεασονήγ. είμαι λάτρης της μεγειρικής. Αυτά θα τα δουλευω πιο πόλη στην φλόγα δλδ πάνω στα κάρβουνα, και σαν γάστρα, γιατη έχω μια ωραία ψησταριά με καπάκι. Τα πρώτα βήματα θα τα κάνω όπως τα περιγράφεις και θα σου πω εντυπώσεις. Ελπίζω να μην κούρασα, και παρά πολα βραβο για το ωραίο και χρήσιμο βλογ. σου ευχομαι καλές γιορτές και με υγεία πάντα. Να είσαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Καλημέρα.Έστειλα μήνυμα αλλά δεν ξέρω αν καταχωρήθηκε.Θα ήθελα να μου πεις πως να κάνω την διαδικασία για το lodge τηγάνι που έχω (seasoning) γιατί η μετάφραση google είναι για τα πανηγύρια..Θα το εκτιμούσα,Όλγα(olga.plou73@gmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Δεν χωράει εδώ, θα στο στείλω σε mail μόλις βρω λίγο χρόνο να το γράψω. Ελπίζω να αναφέρεσαι στο μαντεμένιο χωρίς επίστρωση τηγάνι, το κλασσικό lodge, αυτό έρχεται από το εργοστάσιο preseasoned

      Διαγραφή
  20. Πήραμε το μαύρο lodge βασικά.Ειλικρινά δεν γνωρίζω τίποτα για επίστρωση,μήπως εννοείς που έχουν άσπρο πάτο,τύπου le creuset?Eίναι το κατάμαυρο και βαρύ lodge...ευχαριστώ για τον κόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα σε όλα τα μέλη και θα ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω τον διαχειριστή του σάιτ τι διαφορά έχει ένα τηγάνι από μαντέμι με επίστρωση και τι χωρίς επίστρωση.Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Δυστυχώς δεν έχω ίντερνετ τις τελευταίες μέρες, γι' αυτό και άργησα να απαντήσω. Χωρίς επίστρωση είναι γυμνό το μαντέμι, με επίστρωση έχει ένα πολύ λεπτό στρώμα υάλωσης. Το πρώτο είναι πρακτικά αθάνατο αλλά θέλει περιποίηση για να μη σκουριάσει, το δεύτερο θέλει λίγη προσοχή στη χρήση αλλά είναι πιο φιλικό και πολύ ακριβότερο.

      Διαγραφή
  22. Κύριε Διαχειριστά σας ευχαριστώ για την απάντηση και χρόνια σας πολλά και καλή χρονιά σε εσάς,την οικογένεια σας και σε όλα τα μέλη του σάιτ.Επίσης κύριε Διαχειριστά από ότι κατάλαβα το μαντεμένιο τηγάνι αν έχει επίστρωση από στρώμα υάλωσης δεν χρειάζεται καρίκευμα-κάψιμο για να μην κολλάει όπως το το τηγάνι από μαντέμι χωρίς επίστρωση και χρησιμοποιείται ως έχει??Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κύριε Διαχειριστά θέλω να σας ρωτήσω κάτι αν γνωρίζετε με τις γνώσεις σας περί τηγανιών,κυκλοφορούν κάτι τηγάνια εξωτερικά ανοξείδωτα με ωραίο χοντρό πάτο και μέσα έχουν επίστρωση από πέτρα και διαφημίζονται ότι δίνουν 15 έτη εγγύηση και είναι αντικολλητικά και υγιεινά λόγω της πέτρινης επίστρωσης και ότι τηγανίζουν-ψήνουν το φαγητό χωρίς λάδι η βούτυρο η με ελάχιστο λάδι γενικά,τα γνωρίζετε?και αν ναι ποία είναι η γνώμη σας?Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς δεν τα ξέρω, ομολογώ ότι στα σκεύη μου είμαι λίγο παραδοσιακός και κάθε τι καινούριο το βλέπω με λίγο σκεπτικισμό.

      Διαγραφή
    2. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΑΘΑΙΝΕΤΕ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΕΥΗ!! ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΜΕ ΜΥΗΣΑΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΝΑ ΣΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΤΗΓΑΝΙΑ Griswold ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΨΑΧΝΩ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑ.ΗΘΕΛΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΥΤΑ ΤΑ ΤΗΓΑΝΙΑ ΜΕ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Η ΧΩΡΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ Η ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΓΚΑΖΙ;ΕΠΙΣΗΣ ΑΝ ΤΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 8 ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΓΙΑ 2 ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΗΓΑΝΙ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!

      Διαγραφή
    3. Δυστυχώς δεν ξέρω να απαντήσω, είχα την ίδα απορία και απέφυγα να πάρω με smoke ring, πιστεύω ότι όντως δεν ταιριάζουν στις κεραμικές αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Το 8 είναι μια χαρά για τις περισσότερες δουλειές, έχει διάμετρο περίπου 26cm.

      Διαγραφή
  24. Κύριε Διαχειριστά καλησπέρα σας,κύριε Διαχειριστά θέλω να πάρω μία μαντεμένια γκριλιέρα και το έχω ψάξει λιγάκι και άλλοι μου είπαν να την πάρω με σχαρωτή επιφάνεια και άλλοι με επίπεδη επιφάνεια γιατί καθαρίζει καλύτερα και γιατί το κομμάτι κρέας που θα ψήσω μέσα έχει επαφή σε όλη την επιφάνεια και ψήνετε καλύτερα από ότι στην σχαρωτή,θέλω λοιπόν να μου πείτε την έμπειρη γνώμη σας και ποία είναι τα υπέρ και τα κατά των δύο επιφανειών (Σχαρωτή,επίπεδη).Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Προτιμώ τα ίσια τηγάνια για τους λόγους που ανέφερες, τα σχαρωτά θεωρητικά στραγγίζουν τα λίπη αλλά ποτέ δεν με ενόχλησε λίγο λίπος. Επίσης κάνουν όμορφες γραμμές που επίσης δε με εντυπωσιάζουν και πολύ.

      Διαγραφή
  25. Καλησπέρα και ευχαριστώ για όλες αυτές τις χρήσιμες γνώσεις που πήρα, διαβάζοντας για τα σκεύη και την κουζίνα!
    Το πρόβλημά μου είναι η σκουριά που απέκτησε η μαντεμένια γκριλλιέρα STAUB (Made in France) με ξύλινη λαβή. Αγορασμένη πριν 20-25 χρόνια, εγκαταλείφθηκε κάποια στιγμή και ξεχασμένη στο βάθος ενός ντουλαπιού, προφανώς με υγρασία, σκούριασε ...! Πώς την καθαρίζουμε ?
    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων και Καλές Αποκριές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Αν βγαίνει η λαβή είναι πιο εύκολα τα πράματα. Αν όχι, κάνεις ηλεκτρόλυση προσπαθώντας να μη μπει μέσα η λαβή ή χρησιμοποιείς καθαριστικό φούρνου πάλι αφήνοντας απ' έξω τη λαβή. Γκούγκλαρε και τα δύο, δεν χωράει εδώ αναλυτικά. Καλή επιτυχία...

      Διαγραφή
  26. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ ΤΗΓΑΝΙΟΥ ΑΠΛΟ ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟ Ή ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟ ΕΜΑΓΙΕ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προτιμώ το απλό που είναι και πολύ πιο φτηνό και ανθεκτικό αλλά το εμαγιέ καθαρίζει πιο εύκολα και είναι πιο φιλικό στον αδιάφορο χρήστη.

      Διαγραφή
  27. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ.ΜΕ ΛΕΝΕ ΒΑΣΙΛΗ, ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΗΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΑΠΛΟ Ή ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΑ ΘΕΜΑ ΚΟΣΤΟΥΣ? ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ Ή ΟΧΙ? ΕΠΙΣΗΣ το εργοστάσιο Lodge πλέον, εφαρμόζει την διαδικασία Pre-Seasoned σε όλα του τα μαντεμένια σκεύη, οπότε και ο κατανωλωτής δεν χρειάζεται να κάνει τίποτα. Είναι δηλαδή το μαντεμένιο σκεύος έτοιμο προς χρήση. Unpack and Use! Το μοναδικό εργοστάσιο στον κόσμο που κάνει αυτή την διαδικασία. Ψεκάζει δηλαδή με βρώσιμο φυτικό έλαιο την μαντεμένια επιφάνεια και έπειτα ψήνει τα μαντεμένια σκεύη όπως τηγάνια, σχάρες και κατσαρόλες, σε υψηλή θερμοκρασία. Αυτό δημιουργεί μια φυσική & αντικολλητική στρώση μαγειρέματος. Τι γνώμη έχετε για αυτό? ΑΞΙΖΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙ Ή ΤΟ ΕΜΑΓΙΕ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χμμμ, δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Η δικιά μου αίσθηση είναι ότι για κατσαρόλα προτιμώ με εμαγιέ επίστρωση αλλά για τηγάνι που δεινοπαθεί σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες προτιμώ το γυμνό. Η διαφορά τους είναι ακριβώς αυτό, πόσο θα φοβηθείς να ζεστάνεις το εμαγιέ, που μάλλον κι αυτό δεν θα έχει πρόβλημα αλλά μάλλον..., αν δεν το φοβηθείς αποδίδουν σχεεδόν το ίδιο. Πυθία έγινα πάλι...

      Διαγραφή
  28. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΕ ΦΟΒΙΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ. ΥΠΟΘΕΤΩ ΑΦΟΥ ΚΡΥΩΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΗΣ ΘΑ ΑΣΚΗΣΗΣ ΒΙΑ ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΡΟΦΕΣ. ΤΙ ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ? ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ? ΑΝ ΝΑΙ ΤΟΤΕ ΜΠΟΡΙΣ ΝΑΤΟ ΜΟΥΛΙΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΥΚΟΛΟ ΤΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ ΤΟΥ Ή ΜΟΥΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΕΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΘΑ ΣΚΟΥΡΙΑΣΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν παθαίνουν τίποτα με το καθάρισμα απλά δεν πρέπει να τα αφήνεις για ώρες στο νερό, όπου το γυμνό είναι πιο ευαίσθητο αλλά γενικά κανένα πρόβλημα με ό,τι και να τους κάνεις στο καθάρισμα, απλά τα στεγνώνεις αμέσως μετά.

      Διαγραφή
  29. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΨΕΤΕ ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΩ SEASONING ΣΤΟ ΜΑΝΤΕΜΕΝΙ ΤΗΓΑΝΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΩ ΜΠΕΡΔΕΥΤΕΙ ΛΙΓΟ ΤΟ SITE ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΛΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΤΟ ΖΕΣΤΑΝΕΙΣ ΣΤΟΥΣ 100 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑΤΟ ΑΛΕΙΨΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΝΑΤΟ ΒΑΛΕΙΣ ΣΕ ΚΡΥΟ ΦΟΥΡΝΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΩΡΑ ΣΤΟ MAXIMUM. ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΤΥΓΑΝΙ ΤΟ ΑΛΕΙΦΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΖΕΙΣ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ ΝΑ ΨΗΘΕΙ. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΠΟΣ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Στους 100 βαθμούς το βάζεις μετά τον αρχικό καθαρισμό για να στεγνώσει εντελώς, το σκούπισμα δεν αρκεί. Μόλις στεγνώσει και πριν κρυώσει το αλείφουμε με λάδι και ξεκινά η διαδικασία. Μετά, στα επόμενα βήματα το αφήνουμε να κρυώσει ενδιάμεσα. Ελπίζω να βοήθησα...

      Διαγραφή
  30. κλεομενη σκεφτομαι να παρω μαντεμενια γκριλιερα για μπριζολες,μπιφτεκια,τι προτεινεις? θελω απο καθαρο μαντεμι,καμια επιστρωση να μην εχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά δεν είμαι πολύ φίλος της γκριλιέρας, προτιμώ τα ίσια τηγάνια γι' αυτές τις δουλειές που λες, ωστόσο χωρίς επίστρωση στην Ελλάδα θα βρεις της skeppshult και της lodge, και τα δύο πολύ καλά.

      Διαγραφή
  31. Καλησπέρα Κλεομένη. Αγόρασα μιά κατσαρόλα lodge εμαγέ και ένα τηγάνι lodge τα χρησιμοποίησα Κανα δυό φορές και είμαι ευχαριστημένος. Επειδή θέλω ν' αγοράσω και ένα βαθύ τηγάνι μαντεμένιο , επίσης , θα ήθελα να σε ρωτήσω ποιά είναι η άποψή σου για τα lodge; Η τιμή τους στην Ελλάδα είναι σχετικά χαμηλότερη σε σχέση με τα υπόλοιπα , πιστεύεις ότι έχει νά κάνει με την ποιότητα; Ευχαριστώ Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Δεν έχω δει από κοντά τα εμαγιέ lodge, έχω ένα που δεν είναι εμαγιέ και ειναι πολύ καλό. Είναι σίγουρα καλύτερα από του ΙΚΕΑ και όχι τόσο καλά όσο τα γαλλικά staub και lecreuset. Αγοράζεις άφοβα λοιπόν, θα σου κρατήσουν μια ζωή.

      Διαγραφή
  32. Καλημέρα μκλις μου ηρθαν απο Σουηδία τηγάνι, και γάστρα της skeppshult , σας παρακαλώ και επειδή η γυναίκα μου έχει κολλήσει ότι ολα θέλει να τα πλένει με σφουγγάρι και σαπούνι τύπου Palmolive και ava αν θα εχω πρόβλημα στο καθάρισμα, ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΈΡΩΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Αν τα σκεύη έχουν επιυάλωση, τα πλένεις κανονικά χωρίς πρόβλημα με ότι θες, απλά καλό είναι να στεγνώνουν γρήγορα. Αν όμως δεν έχουν (έχω μπερδευτεί με τα skeppshult και δεν ξέρω αν έχουν ή όχι) τότε θέλουν μόνο με ζεστό νερό. Δεν θα πάθουν τίποτα με το σαπούνι, απλά δεν θα δημιουργηθεί το στρώμα λαδιού (seasoning) που τα κάνει αντικολλητικά. Επίσης θέλουν άμεσο στέγνωμα και άλειμμα με λάδι για να μη σκουριάσουν.

      Διαγραφή
  33. Γεια σου φίλε μου!
    Συγχαρητήρια για το άρθρο που άνοιξες πραγματικά είναι υπέροχο και με ωραίες πληροφορίες για τα μαντεμένια σκευή.
    Θέλω να κάνω την κουζίνα στο νέο μου σπίτι, και πραγματικά με έβαλες σε σοβαρές σκέψεις με τα Griswold.
    μου άρεσε πολύ ο πρόλογος που έκανες και με επηρέασε η σύγκριση που έκανες με τα Lodge.

    Αυτό που με αποτρέπει προς το παρόν με τα Griswold είναι ότι είναι μεταχειρισμενα και δεν ξέρεις ο καθένας τι χρήση τα έχει κάνει και σε τι κατάσταση θα σου έρθει τελικά το τηγάνι στο σπίτι σου.
    Κλείνω ποιο πολύ στα Lodge για τον λόγο ότι είναι καινούργια... Θέλω να μου πεις πραγματικά εάν έχεις δει μεγάλη διάφορα στο μαγείρεμα η είσαι λίγο επηρεασμένος όπως και εγώ επηρεάστηκα με την ιστορία τις εταιρίας.. πέρα από την ιστορία βλέπεις μεγάλες διάφορες;

    Βρήκα και κάτι Γερμανικό/Ολλανδικά(Κινεζικά μάλλον) στο amazon.de Vidaxl είναι χοντροκομμένα απ΄'οτι είδα αλλα είναι πολύ φθηνά https://www.vidaxl.de/p/50122/bbq-3tlg-set-brat-und-steakpfanne-aus-gusseisen-rund
    Θέλω να πάρω μαντεμένια σκευή ακόμα και κατσαρόλα αλλα δεν ξέρω τι διάφορες έχουν απο εταιρία σε εταιρία... θέλω να πάρω κάτι και να το έχω για μια ζωή, σίγουρα τα vidaxl που κάνουν 18 ευρώ 3 τηγάνια δεν
    θα είναι όπως αυτά που είπες αλλα το μαντέμι είναι μαντέμι... δεν ξέρω είμαι μπερδεμένος ΒΟΗΘΕΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Δυστυχώς τα τηγάνια που λες δεν τα ξέρω, πρώτη φορά τα βλέπω, δεν έχω άποψη. Το μόνο άμεσο αρνητικό που βλέπω είναι ότι το μεγάλο δεν έχει βοηθητική λαβή, είναι βαρύ και μάλλον χρειάζεται. Αν είναι κινέζικα-ταϊβανέζικα-γενικά απωανατολικά καλό είναι να τα αποφύγεις, έχω διαβάσει τα χειρότερα γι΄ αυτά.
      Όσο για τα υπόλοιπα, το griswold είναι πιο λείο άρα λίγο πιο αντικολλητικό, μικρή διαφορά όμως που μπορεί σχεδόν να εξαληφθεί με ένα καλό seasoning. Πάλι όμως το συστήνω υπέρ του lodge, αν και μεταχειρισμένο, μη το φοβάσαι. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις, δηλαδή να το τονίζει σαφώς ο πωλητής, είναι να έχει επίπεδο πάτο και να μην έχει σπασίματα. Όλα τα άλλα, ΟΛΑ, ό,τι χρήση και να το έκανε, ό,τι και να του έβαλε επάνω, όσο σκουριασμένο κι αν είναι, διορθώνονται.
      Αρκεί βέβαια να το βρεις φθηνά... (Ψάξε και τα wagner, είναι λίγο φθηνότερα). Θα ήθελα ένα μεγάλο αλλά δεν βρίσκω σε νορμάλ τιμή.
      Ελπίζω να βοήθησα λίγο...

      Διαγραφή
  34. Καλησπέρα και μπράβο για το άρθρο, μου άνοιξε τα μάτια. Τα Lodge στην Αθήνα γνωρίζεις αν υπάρχουν και πού, διότι online βρήκα μόνο ένα μαγαζί στην Πτολεμαίδα! Γενικά τα skeppshult σε τι επίπεδο θα τα έβαζες συγκριτικά με τα Lodge αν υπολογίσεις ότι είναι και αρκετά ακριβότερα; Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Ο μόνος που φέρνει lodge στην Ελλάδα είναι ο Δήμτσας στην Πτολεμαΐδα. Τα skeppshult δεν τα έχω δει από κοντά εδώ και χρόνια, δεν μπορώ να εκφέρω καλή γνώμη, τα θυμάμαι ωστόσο πολύ ποιοτικά. Από τα lodge θα πρότεινα μόνο τα γυμνά μαντεμένια, για αυτά με επίστρωση προτιμώ τα γαλλικά staub και lecreuset.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. H Lodge "βαφτίζει" τα τηγάνια της seasoned, να υποθέσω ότι δεν απαιτείται η γνωστη διαδικασία λόγω αυτού ή καλό είναι να την κάνει κάποιος ούτως ή άλλως?

      Διαγραφή
    3. Ήρθαν και τα δύο μηνύματα κανονικά. Αν βαριέσαι μποείς κατευθείαν να μαγειρέψεις και με κάθε μαγείρεμα θα γίνεται όλο και καλύτερο. Όμως (και αυτό το έμαθα μόλις χτες) χρησιμοποιούν λάδι σόγιας που δεν το έχω σε εκτίμηση και επίσης υπάρχει τρόπος να γίνει λείο όπως το griswold (ψάξε σχετικά βιντεάκια στο youtube) με τρίψιμο με γυαλόχαρτο και πολλές πολλές ώρες δουλειάς... Σκέφτομαι το δικό μου (με τετραετή πλέον επίστρωση) να το καθαρίσω εντελώς, να το τρίψω-λειάνω και να το ξανακάνω από την αρχή seasoning.

      Διαγραφή
  35. Λοιπόν μόλις παρήγγειλα ένα Lodge και ό,τι ήθελε προκύψει...Αναζητώ λάδι λιναρόσπορου(!) λοιπόν σύμφωνα με το blog αλλά λόγω ανυπομονησίας (και όχι βαρεμάρας) ίσως δοκιμάσω να φτιάξω κάτι όπως έρθει.
    Αναρωτιόμουν αν μπορεί κανείς να φτιάξει πίτσα (ελλείψει πέτρας). Θα γίνεται άραγε?

    ΥΓ. Μόλις σήμερα ανακάλυψα το πολύ καλό μπλογκ οπότε συγχώρα μου τις μαζεμένες ερωτήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και γω θα το δοκίμαζα πριν κάνω οτιδήποτε, και μόνο για την περιέγρεια... Λινέλαιο θα βρεις σε μαγαζιά με βιολογικές τροφές. Μπορείς να κάνεις πίτσα, πρέπει να το προθερμάνεις πολύ καλά στο μάτι, πολύ ζεστός και ο φούρνος (στο μαξιμουμ) όταν όλα είναι έτοιμα, γυρνάς τον φούρνο στο γκριλ, απλώνεις την πίτσα στην πίσω μεριά του τηγανιού και την ψήνεις στην πιο ψηλή θέση του φούρνου, ακριβώς κάτω από το γκριλ. Μπελαλίδικο...

      Διαγραφή
  36. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας.
    Εμένα με ενδιαφέρει η μαντεμένια γάστρα για χρήση σε ηλεκτρικό φούρνο.
    Ζυμώνω ψωμί με προζύμι και το ψήνω μέσα σε προθερμασμένη γάστρα (κεραμική με σμάλτο) στους 260oC για 15 λεπτά και στη συνέχεια 230οC για 15 λεπτά και τέλος χωρίς καπάκι για άλλα 15 λεπτά. Είδα τη γάστρα του ΙΚΕΑ με τα 50€ αλλά είναι πολύ μικρή για το ψωμί μου.
    Βρήκα αυτές (http://www.petromax-shop.de/petromax_en/feuertopfe.html) τις μαντεμένιες γάστρες και ήθελα να ρωτήσω αν έχετε ακουστά την συγκεκριμένη μάρκα η οποία κατασκευάζει αρκετά χρόνια μαντεμένια σκεύη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Καλησπέρα. Και γω σε κεραμική γάστρα ξεκίνησα να ψήνω ψωμί μέχρι που πήρα μαντεμένια, είναι σαφώς καλύτερη. Δυστυχώς τη μάρκα που λέτε δεν την ξέρω, φαίνεται ενδιαφέρουσα και κυρίως φτηνή, ειδικά αν η χρήση είναι μόνο το ψωμί, σίγουρα θα είναι υπεραρκετή. Σαν μαντέμι όμως θα κάνει καλά και τις άλλες δουλειές. Γενικά τα μαντέμια, εκτός από κάτι χάλια ασιατικά, δουλεύουν σχεδόν πάντα καλά. Ελπίζω να βοήθησα και αν αγοράσετε θα χαρώ να μάθω πώς είναι η συγκεκριμένη μάρκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Καλησπέρα Κλεομένη. Για πες για το ψωμί στη γάστρα. Συμφωνείς με το Νίκο από πάνω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Γράφω αναλυτικά για το θέμα εδώ, http://slowchefs.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html δυστυχώς δεν ξέρω να το κάνω link, κάνε copy paste ή δες στην ανάρτηση του Μαΐου 2013.

      Διαγραφή
  39. Kσλησπέρα!Παρήγγειλα ένα τηγάνι lodge απο Πτολεμαιδα.Ναι μπήκα στον περασμό!Είναι pre-seasoneed αλλά καλού κακού λέω να κάνω 3-4 γύρους απο τη διαδικασία που περιγράφει αυτή η καλή κυρία στο link που μας δίνεις!Και άν χρησιμοποιήσω ελαιόλαδο θα είναι πρόβλημα? Ευχαριστώ για το χρόνο σου και όλες αυτές τις πληροφορίες.Να είσαι πάντα καλα.Εύη απο Μεσσηνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Δεν συμφωνώ απόλυτα, αν θες να κάνεις δικό σου seasoning πρέπει να αφαιρέσεις το ήδη υπάρχον και να χρησιμοποιήσεις ένα σκληρό λάδι, όπως είναι το λινέλαιο. Αφού θες να το κάνεις με ελαιόλαδο, καλύτερο είναι απλά να μαγειρέψεις - τηγανίσεις μερικές φορές με ελαιόλαδο, αν το κάνεις στις ψηλές θερμοκρασίες του φούρνου με την κανονική διαδικασία, το πιο πιθανό είναι να μην καταφέρεις να το κάνεις τόσο ομοιόμορφο. Γνώμη μου; Άστο όπως είναι και λειώστο στη χρήση, στην αρχή με τηγανίσματα.

      Διαγραφή
    2. Φυσικά η γνώμη σου θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν.Τι καλά που ρώτησα και δεν έκανα πειράματα!
      Καλημέρα και καλή βδομάδα!

      Διαγραφή
  40. Lian
    Καλησπερα
    Πολυ ωραιο το blog σου.
    Ειμαι και εγω προσφατα κατοχος δυο μεταχειριμενων lodge
    Τα εχω τωρα και καθαριζουν μεσα σε καυστικη ποτασα.
    Θα ηθελα να ρωτησω εαν εχεις χρησιμοποιησει μια ειδικη σπατουλα που εχει η lodge
    ειναι χρησιμη ?
    Ανυπομονω να τα χρησιμοποιησω.

    Να εισαι καλα Δημητρης απο Ρεθυμνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και συγνώμη για την καθυστέρηση, τώρα έχω ίντερνετ μετά από μια βδομάδα. Δεν την ξέρω την σπάτουλα που λες, οι δικιές μου είναι απλές και καθημερινές, οπότε δεν μπορώ να σου πω αν είναι χρήσιμη. Γενικά μη το φοβάσαι το μαντέμι, αντέχει πολύ κακομεταχείριση.

      Διαγραφή
  41. Οικονόμου Θεοδοσία2 Ιουνίου 2016 στις 1:21 π.μ.

    τι λάδι χρεισημοποίησες για το seasonign?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Καλησπέρα. Έχω κι εγώ δύο τηγάνια της lodge,περιπου δύο χρόνια τωρα, είμαι πολύ ευχαριστημένη, έχουν γινει αρκετά λεία και αντικολητικα, όπως και μια γκριλιερα molten της kitchen craft επίσης από γυμνό μαντέμι, που αρχικά με ειχε ξετρελανει. Τα απλά τηγάνια τα χρησιμοποιουσα πιο πολύ στα μπιφτέκια, γιατί στην γκριλιερα μου κολουσαν, ενώ για τα λιπαρά κρέατα χρησιμοποιουσα τη γκριλιερα. Τώρα τελευταία όμως δεν τα χρησιμοποιώ συχνά και ο λόγος είναι ότι έχω προβληματιστεί πολύ, για το πόσο υγιεινό είναι να μαγειρεύεις μέσα στα καμμενα λάδια που έχει ή επιστρωση, αφού μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, τα λάδια αρχίζουν και μυρίζουν και σίγουρα απορροφούνται από το κρέας. Και να σκεφτείς πως, πριν το χρησιμοποιήσω, κάθε φορά, το σαπουνιζω πρώτα, να φύγει το λάδι που το είχα αλοιψει και που έχει ταγγισει με τον καιρό και το αλοιφω με καινουργο. Να μην ξεχνάμε ότι και όταν τηγανίζουμε πατατες, μας λένε να το αλλάζουμε κάθε δύο ως τρεις φορές γιατί γίνεται επικίνδυνο. Ποια είναι ή γνώμη σου πάνω σε αυτό; Σ ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Δεν ξέρω να σου πω, γενικά τα πλένωπολύ σπάνια, σχεδόν πάντα το ένα είναι μόνιμα πάνω στις εστίες μου για άμεση χρήση και τα αλείφω με ελάχιστο λάδι που δεν προλαβαίνει να ταγγίσει. Αν έχουν καιρό να χρησιμοποιηθούν είναι τόσο λίγο το λάδι που δεν το καταλαβαίνω, δεν ξέρω αν τάγγισε. Αν το φοβάσαι, η διαδικασία που λες με το πλύσιμο και το καινούριο λάδωμα λύνει το πρόβλημα αλλά μου ακούγεται λίγο ταλαιπωρία.

      Διαγραφή
  43. Δεν αναφέρομαι στο λάδι της καθε επαλειψης, αλλά αυτό που έχει στο καρυκευμα, έστω και αν είναι κολημενο στο τηγάνι. Θα μου πεις όταν ψήνουμε κρέατα, έτσι κι αλλιώς καίγονται τα λαδια, καπνιζουν και αυτό είναι ανθυγιεινό, όταν όμως τηγανίζουμε αυγά για παράδειγμα ή κρεπες, που δεν βγάζουν καπνό, γιατί να απορροφούν τον καπνό από το καρυκευμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την καρύκευση χρησιμοποίησα λινέλαιο που μετά τη διαδικασία γίνεται πολύ σκληρό, σχηματίζει φιλμ και δεν καίγεται στη θερμοκρασία των μαγειρεμάτων, δεν αλλοιώνεται και δεν καπνίζει, έχει ήδη πολυμεριστεί.

      Διαγραφή
  44. Γειά σου Κλεομένη! Διάβασα τα ποστ σου για το τηγάνι και την κατσαρόλα και ήθελα να ρωτήσω το εξής: Τι ταψία χρησιμοποιείς; Κι αν είναι επιλογή μετά απο αντίστοιχη έρευνα. Έψαξα στο μπλογκ αλλα δε βρήκα κάποια αναφορά. Ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Χρησιμοποιώ πολύ τους δύο μαντεμένιους και τον ένα χάλκινο νταβά που έχω για κρέατα, για παστίτσιο - λαζάνια - μουσακά - φλογέρες ένα κεραμικό και έχω πλήρη σειρά (πολλά μεγέθη) αλουμινένια (σινί) που χρησιμοποιώ στις πίτες. Κατα καιρούς τα έχω δείξει όλα, χωρίς όμως να κάνω ιδιαίτερη αναφορά. Πολύ σπάνια (λόγω μεγέθους, είναι πολύ μεγάλα) χρησιμοποιώ και τα ταψιά της κουζίνας, που νομίζω σε όλες τις κουζίνες είναι εμαγιέ. Αν έχεις κάτι κατά νου ή καμιά απορία γενικά θα χαρώ να βοηθήσω.

      Διαγραφή
  45. Καλησπέρα. Μόλις παρέλαβα και εγώ δύο τηγανια LODGE και μια κατσαρόλα. Έχω εστία γκάζι ου και σκευτΙΚΑ θα κάνει καλύτερο φαγητό. Σαν πρώτη χρήση πρέπει να κάνω κάτι? Να τουποθέσω βάλω κάτι για να κάψει? Αυτό που με προβληματισε είναι ότι τα επλινα μόλις μου ήρθαν με απορρυπαντικο ποιατων , και μόλις στεγνώσαν είχαν κάτι σαν σκουριες. Ξέρετε γιατί? Τα ξανά επλινα και τα σκουπισα αμέσως και ήταν οκ μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Ποτέ δεν αφήνουμε ένα μαντεμένιο να στεγνώσει, θα σκουριάσει σίγουρα, ειδικά τώρα που είναι καινούριο. Θέλει άμεσο στέγνωμα, καλύτερα στο μάτι της κουζίνας και όσο είναι ζεστό άλειμμα με λάδι. Και τα επόμενα πλυσίματα χωρίς απορρυπαντικό, χαλάει το στρώμα του λαδιού που θέλουμε να δημιουργηθεί.

      Διαγραφή
  46. Γεια σας.Θα ηθελα να ενημερωσω τους αναγνωστες σας,για οσους ενδιαφερονται φυσικα, οτι εδω και ενα χρονο περιπου, κυκλοφορουν καποια νεα μαντεμενια τηγανια της stargazer,αμερικανικα, που ειναι εσωτερικα τελειως λεια, οπως τα griswold. Ειναι περιπου 26 εκατοστα και κοστιζουν 80 ευρω τα απλα και 88 τα καρυκευμενα, συν τα μεταφορικα που ειναι γυρω στα 45-50 για την Ελλαδα. Ακριβουτσικα βεβαια, αλλα στο βιντεο στο youtube, φαινονται τελεια.Εγω εχω παραγγειλει ενα, αλλα δεν το εχω παραλαβει ακομα, για να σας πω τις εντυπωσεις μου.Το αρνητικο ομως ειναι, οτι, επειδη ειναι καινουργια και μικρη ακομη εταιρεια, δεν τα βρισκεις στο εμποριο ουτε στο amazon, παρα μονο στην ιστοσελιδα τους www.stargazercastiron.com και τα παραλαβαινεις μετα απο αρκετους μηνες αναμονη, γιατι εχουν μικρη παραγωγη και τηρουν σειρα προτεραιοτητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα, δυστυχώς έχω μαντεμένιο τηγάνι αυτής της διάστασης και δεν θέλω άλλο. Αν ποτέ βγάλουν deep fryer θα το σκεφτώ...

      Διαγραφή
  47. Μια μικρη διορθωση.Η τιμη που ανεφερα ,ειναι σε δολαρια και οχι σε ευρω.Επομενως σε ευρω ειναι λιγοτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Εξαιρετικό άρθρο. Καλά μαγειρέματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη για την καθυστέρηση, δεν είχα ίντερνετ δύο εβδομάδες...

      Διαγραφή
  49. Γεια σας.Ψάχνω Κ γω για τηγάνι.Απ'ότι κατάλαβα είστε όλοι υπέρ των μαντεμένιων σε σχέση με τις υπόλοιπες επιλογές που υπάρχουν Κ ως μόνο αρνητικό τους αναφέρεται η περίπτωση της σκουριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανάλογα το μαγείρεμα. Αγαπημένα μου είναι τα χάλκινα και πολύ βολικά τα carbon steel, μακάρι να είχα απ' όλα σε όλα τα μεγέθη.

      Διαγραφή
  50. Συγνωμη που θα σας απασχολησω για ενα θεμα, που δεν σας αφορα αμεσα, αλλα θα το κανω, γιατι νοιωθω υπευθυνη κατα καποιο τροπο. Ισως, με τα σχολια μου,τον Μαρτιο,για τα τηγανια stargazer, να προετρεψα καποιους να κανουν ηδη παραγγελια και θα θελα να μοιραστω μαζι σας την εμπειρια μου, γιατι ισως προφυλλαξω καποιους να μην την πατησουν, οπως εγω. Περιμενα ενα χρονο ακριβως στη λιστα αναμονης, αφου βεβαια ειχα πληρωσει απο την αρχη, και η αποστολη εγινε μολις την προηγουμενη εβδομαδα, αφου διαμαρτηρηθηκα, μεσω mail. Σε 3 μερες το δεμα εφθασε στην Αθηνα με την fedex και με ειδοποιησαν απο το αεροδρομιο πως, για να το παραλαβω, πρεπει να το εκτελωνισω πρωτα και το ποσον, μαζι με την αμοιβη της fedex, που θα εκανε τον εκτελωνισμο ηταν 140 ευρω. Απο αυτα περιπου τα 80-85 ειναι η αμοιβη της fedex.Ρωτησα,αν μπορουν να το στειλουν στο αεροδρομιο στα Χανια, για να το εκτελωνισω μονη μου και να γλιτωσω τουλαχιστον αυτα και μου ειπαν πως ετσι θα μου κοστισει το διπλασιο. Ετσι ζητησα να επιστραφει, γιατι το θεωρησα κοροιδια, να πληρωσω 135+140=275 ευρω για ενα τηγανι, τη στιγμη που αλλα τα βρισκεις εδω με λιγοτερο απο 50 ευρω. Βεβαια θα χρεωθω τα μεταφορικα. Διαβασα σε ενα forum, πως αν ειχα ζητησει να μου το στειλουν με τα ΕΛΤΑ, δεν θα πληρωνα καθολου εκτελωνισμο, απλα θα καθυστερουσε. Δεν ξερω αν ισχυει. Παντως, αν καποιος θελησει να ακυρωσει την παραγγελια του, εφ οσον δεν την εχουν στειλει, δεν χανει τα χρηματα του.Συγνωμη για ολα αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς πάντα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος με τις αγορές από Αμερική. Κρίμα και φαίνεται σούπερ το τηγάνι.

      Διαγραφή
    2. Καλημέρα.

      Πλέον και τα ΕΛΤΑ εκτελωνίζουν την συντριπτική πλειοψηφία των δεμάτων που έρχονται αλλά η χρέωση τους είναι 15-20€ και όχι κοντά στο 100ρικο που ζητούν οι κουριερ.

      Διαγραφή
  51. Από ότι κοίταξα τα μαντεμένια τηγάνια στην Αμερική είναι αρκετά φθηνά ενώ στην χώρα μας αρκετά ακριβά. Ένα άλλο κράμα μετάλλου που έχει παρόμοιες ιδιότητες με το μαντέμι είναι το ανθρακούχο ατσάλι (carbon steel). Τέτοια τηγάνια της μάρκας de buyer είναι πάρα πολύ φθηνά και θα μπορούσαν οι αναγνώστες να κοιτάξουν και αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι καλά, δεν συμπεριφέρονται το ίδιο με τα μαντεμένια αλλά είναι καλά. Σαν μάρκα προτιμώ τα matfer.

      Διαγραφή
  52. Καλημερα κυριε Κλεομενη. Παρακολουθησα κι εγω τη συζητηση για τα μαντεμια και παρηγγειλα ενα Lodge, μιας και οι αναζητησεις στο ebay ειναι για μενα δυσκολο σπορ...! Θα ηθελα ομωσ τη συμβουλη σας, και για κατι αλλο! Θελω ενα βαθυ τηγανι γενικης χρησης να αντικαταστησω ενα τεφαλ της μανασ μου που εχω χρονια, μιας κ απο οτι καταλαβα ειναι ανθυγιεινα! Τι υλικο να παρω? Αυτα εδω στο Κουζινα φαινονται πολυ ωραια http://coozina.gr/store/home.php?cat=815 αλλα ειναι πολυ ακριβα. Αξιζουν την τιμη τους? Να κοιταξω κατι αλλο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Δεν τα ξέω τα συγκεκριμένα, είμαι λάτρης του χαλκού όμως αυτά δεν λογίζονται ως χάλκινα, πιο πολύ είναι διακοσμητικός ο χαλκός. Αν είναι καλά, αξίζουν, δεν ξέρω όμως αν τιμή τους οφείλεται στο χαλκό, οπότε πληρώνεις χαλκό σε εμφάνιση αλλά όχι σε λειτουργία. Δεν ξέρω... Σε αυτά τα λεφτά βρίσκεις ωραία ανοξείδωτα με καλή απόδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για δωστε καμια ιδεα....! Thanks!

      Διαγραφή
    2. All Clad από το ίντερνετ και από εδώ wmf, lagostina, οι επιλογές είναι άπειρες και δεν τα ξέρω καλά, δεν έχω αγοράσει εδώ και χρόνια και δεν τα παρακολουθώ τα inox. Αυτά που σου έγραψα τα ξέρω, είναι πολύ καλά.

      Διαγραφή
  54. Καλησπέρα κύριε Κλεομένη.
    Ειμαι αναγνώστρια του θαυμάσιου site σας!Επηρεασμένη από εσάς παρήγγειλα στόν γιό μου που σπουδάζει στήν Αμερική καί μού έφερε δύο Griswold άπό amazon, όταν ήρθε γιά λίγο Αθήνα.
    Τώρα πού επιτέλους βρίσκονται στήν κατοχή μου δέν ξέρω ποιό είναι τό επόμενο βήμα!Τά τηγάνια μπορώ νά πώ ότι είναι άρκετά περιποιημένα,ομως δέν γνωρίζω τί λάδι έχει χρησιμοποιηθεί γιά καρύκευμα, γιατί βλέπω ότι είναι αρκετά γυαλισμένα μόνο πού στήν βάση τών τηγανιών έχουν κάτι καφέ κηλίδες κάτι σάν νερά ελαφρώς ποιό έντονα άπό τό υπόλοιπο, ομως στήν αφή είναι αρκετά λεία.Ειναι εύκολο νά βγάλω τό ύπάρχον καρύκευμα νά κάνω τό δικό μου καρύκευμα μέ λινέλαιο;Στό blog πού παραπέμπετε δέν μπόρεσα νά βγάλω νόημα.Σέ κάποιον άναγνώστη ποιό έπάνω είπατε ότι μπορείτε να στείλετε mail,παρακαλώ πολύ μήπως θά μπορούσατε νά τό κάνετε καί σέ μένα;Θά σάς ήμουν ύπόχρεη!
    Πώς βγάζω δηλαδή τό ύπάρχον καρύκευμα καί πώς βάζω τό νέο μέ λινελαιο.Χίλια εύχαριστω!
    Μέ έκτίμηση
    elkon22@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παραξενέυομαι, οι οδηγίες της Sheryl Canter είναι αναλυτικότατες. Εν τάχει, και αφού πρώτα πείτε στον υιό να σας φέρει ένα griswold deep fryer με καπάκι και μου το δώσετε, αφαιρείτε τα λάδια του προηγούμενου, μπορεί να ήταν εκθεσιακό κομμάτι άρα με μη βρωσικά λάδια αλλά ακόμα κι αν δεν ήταν ας βάλετε από την αρχή τα σωστά. Καλύπτετε όλο το τηγάνι παντού με καθαριστικό φούρνου, το τυλίγετε σε σακούλα (καλύτερα δύο για να μην τρέξει) και το αφήνετε δίπλα στο καλοριφέρ για 6-8 ώρες. Ξεπλένετε καλά (πλέον θα είναι γκρίζο και όχι μαύρο και σε μερικά δευτερόλεπτα θα γίνει κόκκινο, πρέπει να βιαστείτε) και το βάζετε σε φούρνο 120 βαθμών περίπου για λίγη ώρα για να στεγνώσει εντελώς. Όπως είναι ζεστό το αλείφετε με λινέλαιο παντού και καλά. Το σκουπίζετε ακόμα πιο καλά με ένα χαρτί, να φαίνεται σαν να μην έχει τίποτα, σαν να έχετε βγάλει όλο το λάδι. Το βάζετε στο φούρνο στο μάξιμουμ (ο φούρνος να έχει προθερμανθεί, όχι να είναι κρύος) για μια ώρα, κλείνετε το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει εντελώς χωρίς να ανοίξετε την πόρτα (3-4 ώρες δηλαδή. Το ξανααλείφετε, προθερμένετε πάλι το φούρνο, το ξανασκουπίζετε εντελώς και το βάζετε πάλι στον καφτό φούρνο για μια ώρα, σβήνετε το φούρνο και αφήνετε να κρυώσει. Έχετε κάνει ήδη δύο κύκλους, συνεχίζετε για τουλάχιστον 7-10. SOS!!!!! Αν δεν σκουπίσετε καλά το λάδι και είναι έστω και ελάχιστα παραπάνω θα γίνει χάλια και θα πρέπει να ξεκινήσετε από το μηδέν με το καθαριστό φούρνου. Υπομονή λοιπόν και καλή επιτυχία.

      Υ.Γ.: Όταν πάνε όλα καλά στα πρώτα μαγειρέματα τηγανίστε πατάτες , μετά ψήστε πατάτες στο φούρνο με πολύ λάδι, μετά πάλι μαγειρέματα με πολύ λάδι, μέχρι να σχηματιστεί ακόμα πιο καλή πατίνα. Και τότε θα μου στείλετε μήνυμα να έρθω να παραλάβω το griswold deep fryer με καπάκι. Ή έστω (αν δεν βρει griswold), ένα καινούριο stargazer...

      Διαγραφή
  55. Σας ευχαριστώ πολύ για τήν απάντηση!
    Ο Δημήτρης θά ερθη μόνιμα Ελλάδα τό έρχόμενο καλοκαίρι καί θά στείλει μέ μεταφορική προσωπικά αντικειμενα! Γράψτε μου επακριβώς το μοντελο της stargazer (και εμένα μου αρέσουν πολυ) για να μήν κάνει λάθος γιατί είναι, ολίγον εως πολύ, ασχετος με τόν έξοπλισμό της κουζινας!

    Υ.Γ Δηλαδη άπ΄ ότι κατάλαβα, θα κάνω 7-10 φορές όλοκληρωμένα.... φουρνίσματα σέ κάθε τηγάνι!! oh my God!! και εγω διαβαζοντας το blog δέν καταλάβαινα αν έννοούσε 6 -7 φορές εξ΄αρχης, ή μία φορά, αλλα μέ 6-7 στρώσεις μέ λινελαιο!!
    Εύχαριστώ καί παλι!!
    Και μία ευχή από καρδιάς! Νά σάς ζήσουν τά μικρά άγγελούδια σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Καλησπέρα κύριε Κλεομένη μπορείτε να μας προτείνεται ένα καλό τηγάνι για γκάζι;Ας ειναι απο ελλάδα γιατι λίγο που ψάχνω για μαντεμένιο skillet Griswold (ζήλεψα απο το αρθρο) βλέπω τα μεταφορικά και εχω πάθει τραλαλά. Εσείς χάλκινα σκέυη που τα χρησιμοποιείτε;
    Και για αλλους ειδους μαγειρέματα τι σκευη χρησιμοποιέιτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Μπορώ να έχω ενα τηλέφωνο σας να σας καλέσω για πρόβλημα που έχω σε γάστρα από μαντέμι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στην ομώνυμη σελίδα στο facebook και να τα πούμε εκεί.

      Διαγραφή
  58. Κλεομένη ποια η γνωμη σου γι αυτον τον συνδυασμο , https://www.dimtsas.eu/el/products/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CE%B9%CE%AC-lodge/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CE%B2%CE%B1%CE%B8%CF%8D-lodge-%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BA%CE%B9-%CF%81%CE%B7%CF%87%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%B3%CE%AC%CE%BD%CE%B9-26-%CE%B5%CE%BA-2-8-%CE%BB%CE%AF%CF%84%CF%81%CF%89%CE%BD-%E2%80%93-%CE%B2%CE%AC%CE%B8%CE%BF%CF%85%CF%82-7-%CE%B5%CE%BA
    Μπορεί πιστεύεις να κανει καλά και την δουλειά μιας σοβαρης γάστρας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι εννοείς σοβαρή. Ναι, είναι πολύ καλό αλλά θέλει λαδώματα για να μη σκουριάσει και είναι 2,8 λίτρα άρα αρκετά μικρό. Αν είσαι εντάξει με το μέγεθος, οκ.

      Διαγραφή
  59. Καλησπέρα Κλεομένη και απο εμένα, μια ερώτηση έχω να κάνω. Πόσο ασφαλές είναι το σιζονινγκ γιατί ειναι καμένο λάδι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα. Δεν ξέρω, όμως όλοι λένε ότι είναι μια χαρά γιατί δεν το τρως, έχει ήδη πολυμεριστεί και κάνει απλά την κρούστα. Τους πιστεύω...

      Διαγραφή
  60. Καλημέρα. Έχω πάρει ένα μαντεμενιο lodge. Με την παραλαβή η σύζυγος μου το επλυνέ κανονικα χωρίς να το στεγνώσει, μην γνωρίζοντας την διαδικασία, με αποτέλεσμα να σκουριασει λίγο. Ακολούθησα τα Βήματα για seasoning, χρησιμοποιώντας καλαμποκελαιο, διότι διάβασα σε ένα αρθρο οτιείναι το καλύτερο για αυτή τη δουλειά, πλην όμως το τηγάνι μυρίζει σε σημείο να μην μπορείς ουτε μεσα στο σπίτι να το βαλεις. Επίσης σε κάποια σημεια, ειδικά στο γείσο του κολλάει από υπολείμματα ελαιου. Τι μου προτείνετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Καλημέρα σε μαντεμενιο τηγάνι lodge μπορώ να αφήνω μέσα το λάδι για τηγάνισμα πατάτας η πρέπει να το αφαιρω και να το στεγνώνω.ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα μηνύματα είναι ελεύθερα, αφού πρώτα λογοκριθούν...