Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

Λαϊκή

Το διαπίστωσα την προηγούμενη εβδομάδα, η λαϊκή αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά της, καμιά σχέση με τη μιζέρια του χειμώνα. Λαχταριστά φρούτα και λαχανικά, φρεσκότατα, στον ιδανικό βαθμό ωρίμανσης, πολύχρωμα και δελεαστικά. Δυστυχώς δε μπορούσα να κουβαλήσω όσα θα ήθελα, πήρα ενδεικτικά λίγα φρούτα και έφυγα. Όχι όμως και σήμερα. Σήμερα κατέβηκα με το αυτοκίνητο και πάρκαρα κοντά. Και ήμουν έτοιμος να τα σηκώσω όλα. Όπως και έκανα. Και όχι μόνος, οικογενειακώς, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσω το καθηλωτικό γαλανό βλέμμα της Σταυρούλας προκειμένου να μας κεράσουν το κατιτίς, δοκιμασμένη τακτική με σίγουρη επιτυχία. Το αποτέλεσμα; Δείτε το στο μπαλκόνι μας.






Καρπούζια, πεπόνια που δεν φαίνονται, θάφτηκαν κάτω από σταφύλια και μαϊντανό, μήλα, κι άλλα μήλα, σκούρα δαμάσκηνα, κίτρινα δαμάσκηνα, πλακέ ροδάκινα, σταφύλια, πολλά σταφύλια, φρούτα που καλύπτουν πλήρως έναν εξαρτημένο φρουτοφάγο όπως εγώ για μερικές μέρες.






Σκεφτείτε ότι πριν κάποια χρόνια που έκανα δίαιτα, μείωσα τα φρούτα σε μόνο ένα την ημέρα και έχασα δέκα κιλά σε δύο μήνες...
Και από λαχανικά; Ωδή στην πιπεριά. Φλωρίνης, κίτρινες, πράσινες για γέμισμα, κατσίκια, καυτερές μικρές πράσινες, κι άλλες καυτερές κόκκινες και μεγαλύτερες, οι περισσότερες κερασμένες για δοκιμή όπως μου λέγαν οι παραγωγοί, ελαφρώς υπνωτισμένοι από την παρουσία της Σταυρούλας...






Κολοκύθια, μελιτζάνες, και φλάσκες και μακριές αλλά και μια άσπρη (για δοκιμή...), μαϊντανός, σκόρδα, κρεμμύδια όλων των ειδών, άσπρα, κόκκινα, μεγάλα κοκάρια αλλά και νεροκρέμμυδα, τζίντζερ.
Και ντομάτες, πολλές ντομάτες. Είχα ήδη αγοράσει κάποιες όταν η κυρία στο κέντρο χαμηλά της προηγούμενης φωταγραφίας μου έκλεισε το μάτι, δεν κρατήθηκα, την αγόρασα μαζί με κάμποσες ακόμα.






Πήραμε και τσάι του βουνού φετινό και έξτρα μυρωδάτο, καθώς και αυγά ημέρας, φρεσκότατα. Και όλα αυτά με 25 ευρώ... Σήμερα, εκτός από το πεπόνι, έφαγα από όλα τα φρούτα και φυσικά όχι μόνο ένα από το καθένα. 
Τηγάνισα την άσπρη μελιτζάνα και έγινε πραγματικό λουκούμι, όπως και μερικά κολοκυθάκια. Ίσως πρέπει να δείξω μια φορά πώς τηγανίζω, έχω καταλήξει στο τρόπο για να γίνονται σούπερ τραγανά και αλάδωτα. Ειδικά η μελιτζάνα δεν χρειάστηκε ούτε το κλασσικό ακούμπισμα σε χαρτί κουζίνας, που βγήκε εντελώς στεγνό από κάτω της. Και για συνοδεία έφτιαξα μια τεράστια χωριάτικη με πρωταγωνίστρια τη λεγάμενη ντομάτα που μου έκλεισε το μάτι, από τις καλύτερες που έφαγα φέτος, και κατσικίσιο τυρί του Σταθώρη που ταιριάζει ιδανικά. 






Προβλέπεται μια άκρως χορτοφαγική εβδομάδα, λίγο πρωτόγνωρο αυτό για το σπίτι μας. Ήδη έχω κάποια πολύ νόστιμα σχέδια κατά νου και οι φωτιές έχουν ανάψει. Πολύ σύντομα θα σας δείξω αποτελέσματα. Stay tunned...


Υ.Γ.1: Μη νομίζετε, παραμένω φανατικός κρεοφάγος. Το δείχνει εξάλλου η τεράστια παντσέτα που παστώνω εδώ και τρεις μέρες στο ψυγείο, προκειμένου να μετατραπεί σε θεϊκό και ονειρικό μπέικον. Αν πάει καλά, το Σάββατο θα είναι έτοιμη για κάπνισμα.

Υ.Γ.2: Όπως είπα, οι φωτιές άναψαν ήδη. Και πριν σβήσουν, με λίγα επιπλέον ξυλάκια ροδακινιάς και αγριοκαρυδιάς για καπνό, έβαλα μερικές καυτερές πιπεριές όλων των ειδών να καπνιστούν και να ξεραθούν.






Το άρωμά τους είναι ήδη μεθυστικό, μόλις στεγνώσουν λίγο ακόμα θα τις τρίψω στο μούλτι για ένα εξόχως αρωματικό καπνιστό μπούκοβο.

Υ.Γ.3: Πριν από λίγο και ελάχιστα λεπτά πριν κοιμηθεί, η μικρή, η πολύ μικρή, την έκανε τη ζημιά της. Βρήκε την αγαπημένη μου κούπα και την έσπασε.






Η φωτογραφία ειναι νυχτερινή, γι' αυτό και είναι λίγο θολή και με χάλια φως, αν και νομίζω ότι είναι θολά τα μάτια μου από τα δάκρυα... Θα πάει κανείς στη Σίφνο να μου φέρει μία; Είναι από το Sifnos Stoneware με τα εξαιρετικά κεραμικά στον Αρτεμώνα. Ήδη μου λείπει πολύ...


6 σχόλια:

  1. Καλημέρα και καλό μήνα, επισκέπτομαι τρεις αγορές εβδομαδιαίως και κάθε αρχή μήνα τις φωτογραφίζω για τις ανάγκες του blog με τα "της εποχής". Αύριο είναι μέρα φωτογράφισης.
    Μόλις γύρισα από μια άλλη προκειμένου να προμηθευτώ υλικά για κέτσαπ.
    Πολλά χρώματα που σε ξεσηκώνουν να τα αγοράσεις όλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα. Μακάρι να είχαμε και μεις εδώ λαϊκή περισσότερες μέρες, δυστυχώς έχει μόνο Δευτέρα. Και μη φανταστείς τίποτε μεγαλεία, απο δω μέχρι εκεί είναι. Τέτοια εποχή όμως είναι να τη χαίρεσαι...

      Διαγραφή
  2. Πανδαισία!
    Μα φυσικά να μας πείς για το τηγάνισμα. αλλά εκείνο το μπέικον, το περιμένω πως και πως απο παλιότερη ανάρτηση...δε του κάνεις ενα αφιερωματακι να ξεχαστουμε και να απολαύσουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψηφίζω κι εγώ για το τηγάνισμα! Θέλουμε επίδειξη!
    Αυτό το μπούκοβο..μήπως μπορείς να κρατάς λίγο όταν,αν,εφόσον έρθεις Αθήνα??

    Λίζα Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί και να το δείξω, αυτό που με κρατάει λίγο είναι ότι ακολούθησα οδηγίες άλλου blog και δεν χρειαζόταν καμιά αλλαγή, ήταν ήδη τέλειο. Αν μου πετύχουν κάποιες εικόνες που έχω κατά νου ίσως το δείξω σε υστερόγραφο.
      Το μπούκοβο είναι πολύ εύκολο να γίνει, είναι πάρα πολύ καλό, τώρα έφτιαξα λίγο για δοκιμή, οπότε αν δεν περισσέψει σίγουρα θα ξαναφτιάξω και στην Αθήνα.

      Διαγραφή

Τα μηνύματα είναι ελεύθερα, αφού πρώτα λογοκριθούν...